четвъртък, 15 октомври 2009 г.

Въглехидрати

Въглехидрати

Млякото съдържа млечната захар лактоза. Последната се съдържа единствено в млякото и в никой друг хранителен продукт. Лактозата е представена в α и β - форма. Кравето мляко съдържа α -лактоза, а женското мляко - β-лактоза. Тези две форми лактоза се отличават по своята разтворимост. По-слабо разтворима е α -лактозата. Лактозата е дизахарид, който при хидролиза се разпада па глюкоза и галактоза. Освен лактоза в млякото са открити и други въглехидрати, биологичното значение на които не е напълно изяснено.
Интересно е да се отбележи, че биосинтезата на лактозата е специфичен процес за тъканта на
млечната жлеза. Постъпването на лактозата в червата нормализира състава на полезната чревна микрофлора. Разграждането на лактозата в храносмилателния тракт се извършва под
действието на ензимите лактаза и галактаза.

Всичко за млякото | Privacy Policy | Контакти : georgi78 at abv.bg