четвъртък, 15 октомври 2009 г.

Болести на животните, предаващи се на човека чрез млякото

Основните болести, предавани на човека чрез млякото, са туберкулоза, бруцелоза. шап,
стрептококови и стафилококови инфекции, чревни инфекции.

Туберкулоза.
Най-голяма опасност за човека е млякото, издоено от боледуващи от туберкулоза животни с изразени клинични прояви на болестта, особено при туберкулоза на вимето. Млякото на такива животни не се допуска за консумация от човека. Млякото, добито от животни, които реагират положително на туберкулинова проба и не дават клинични прояви на болестта, се разрешава за употреба като храна само след предварителна пастьоризация.

Бруцелоза.
Отделянето на причинителите на болестта от болните животни чрез млякото е значително и продължава твърде дълго време. Млякото, получено от животни с изразени клинични прояви на бруцелоза, се допуска за консумация след задължителна термична обработка - кипене за 5 мин. Когато болните от бруцелоза животни нямат клинични прояви на болестта, но реагират положително на алергични и серологични проби, млякото се допуска за храна само след задължителна пастьоризация.

Шап.
Болестта се предизвиква от филтруем вирус, неустойчив при нагряване. Той се инактивира при загряване на млякото до 80 °С в продължение на 30 мин или при 5-минутно варене. Млякото, получено от животни, които са от карантинирани ферми, се допуска за консумация вътре в стопанството само след като се обработи по описания по-горе начин. Извозването на мляко от животни, карантинирани за шап, се допуска след обезвреждането му и с разрешение на медицинските и ветеринарните контролни служби.

Мастит.
Млякото, добито от крави, болни от мастит, съдържа голямо количество стрептококи и стафилококи. При употреба на такова мляко за храна се развива стафилококово или стрептококово отравяне. Продажбата на мляко, получено от крави с мастит, не се разрешава.
Чревни инфекции. Млякото и млечните продукти (особено изварата) могат да съдържат
дизентерийни или други причинители на чревни заболявания. Заразяването на млякото става най-често от бацилоносители, работещи в млечните обекти. За предпазване от чревни
инфекции се спазват определени хигиенни изисквания при млекодобива и млекопреработването, следи се за правилното провеждане на пастьоризацията на млякото,
провеждат се редовни медицински прегледи на работниците. Млякото, получено от животни, боледуващи от особено опасни инфекции (чума, сибирска язва и др.). не се разрешава за консумация от човека и се унищожава от органите на ветеринарно-
санитарния контрол.

Всичко за млякото | Privacy Policy | Контакти : georgi78 at abv.bg