четвъртък, 15 октомври 2009 г.

Биологична стойност на млякото

Биологичната стойност на кравето мляко е висока. Това означава, че неговият химичен състав е оптимално балансиран според физиологичните потребности на организма от хранителни вещества.

Млякото се усвоява лесно и се използува за пластични цели. Ето защо то е незаменима храна за растящия организъм. Оптималната балансираност на аминокиселините в млечните белтъчини позволява в значителна степен да се подобри общата балансираност па аминокиселините в дневния порцион па човека. Усвояемостта па млечните белтъчини е висока и достига 90%. Тъй като белтъчините на млякото се намират в разтворено състояние, те лесно се атакуват от стомашно-чревните ензими. Белтъчната съставка на млякото (също и на яйцата) се намира в най-достъпна за усвояване и използуване от организма форма.

Високата биологична стойност па млечната мазнина се обуславя от активния белтъчно-
лецитинов комплекс и особеностите на неговия химичен състав и структура. Млечната захар - лактозата, която не се среща в нито едни друг хранителен продукт, също се отличава с висока биологична стойност.

Особено значение има млечният калций, който се приема за най-лесно усвояемият калций, съществуващ в природата. И накрая, млякото съдържа изключително благоприятно балансиран витаминен комплекс и по-специално витамините A, B2, D, B1, B4, Е, С и др.
Общата балансираност на всички вещества, влизащи в състава па млякото, има определено
антисклеротично действие.

В сравнение с другите видове хранителни продукти млякото оказва незначително възбуждащо действие върху секреторната функция на храносмилателните жлези, благодарение на което се използува в почти всички диети на съвременното лечебно хранене.

Биологичните свойства на млякото го правят незаменим продукт и в предпазно професионалното хранене. Прилага се като профилактично средство при работа в условия с
различни вредни химични вещества, при работа с радиоактивни вещества, йонизиращо
лъчение, шум и вибрации, запрашеност и др. Съдържащите се в млечните белтъчини метионин, лецитин и фосфор предпазват черния дроб от мастно израждане.
Сухият остатък на млякото има алкална реакция, което се използува в профилактичното и
лечебното хранене.
Млякото е един от продуктите с най-висока хранителна, биологична, профилактична и диетологична значимост.

Всичко за млякото | Privacy Policy | Контакти : georgi78 at abv.bg